English Bay Penthouse

A crowning jewel overlooking Vancouver

This project presented one of the greatest challenges of our career.

This large space, with some of the most impressive views in Vancouver, was horribly planned and very dated: ceilings felt low, views were restricted, rooms felt small, and the space was dark and damp.

We re-designed the interior to provide a whole new flow of spaces within the architecture of the building. After a significant overhaul, a new private elevator foyer opens onto a dramatic interior, flooded with light on all sides. The Great Room/Living and Dining area was re-built to create a three-sided glass room, overlooking a private wrap-around terrace with incredible views of English Bay and Stanley Park. Dave’s proposal at the first meeting was to build an “aquarium” overlooking the bay and that is exactly how it feels when you enter the space – minus the fish.

The Living Room features a barrel vaulted custom ceiling, finished in silver leaf and up lighted by hidden LED lighting. Fred specified heated, oversized, imported porcelain tile flooring throughout the entertainment areas that flow from the interior to the exterior terrace seamlessly. That same terrace includes a wraparound welded steel pergola with integrated LED lighting to create a “crown” effect on the building at night.

English Bay Penthouse - Foyer with elevator and gallery

The Elevator Foyer acts as the main circulation space in the home and serves as a small art gallery with recessed lighting in the dropped ceiling. The Foyer’s main feature is a custom made, fire-rated inlaid walnut door as the focal point at the entry to the penthouse. Off of the foyer is a spectacular powder room with imported French porcelain fixtures and an imported “origami” tiled wall, that is in of itself an art statement.

The client requested a functional but colourful interior, so we designed integrated storage throughout the home and created a colour palette of soft warm tones highlighted with pops of colour throughout the space. Dave designed the Kitchen to pick up colours inspired by the imported glass dining table, as seen in the blueberry tone of the kitchen cabinets and the bright green bar stools. The Quartz counter top was designed with a “knife edge” to provide a floating, airy feel for the sixteen foot kitchen island, and the very special ceiling-flush range hood keeps the views unobstructed.

English Bay Penthouse - Family Room with hidden doorway

Custom made double pocket doors lead from the kitchen into the Family Room; which Fred furnished with soft, inviting lounging sofas, colourful bean bag chairs for the kids, and a colourful built in entertainment area. One very cool feature in the Family Room is a pivoting wall panel that hides the laundry room and mechanical area. A hallway at the back of the family room leads to the guest bedroom wing of the home.

English Bay Penthouse Master Bedroom
English Bay Penthouse Master Bedroom

Along one full side of the top floor is the new, elegant Master Suite with a private bedroom zone overlooking the views of English Bay below. Built in cabinets provide integrated storage and a hidden television/entertainment system. One step up from the bedroom area is a gorgeous Dressing Room with custom cabinets throughout and a Master Ensuite Bath that includes a private toilet enclosure, a spa inspired tiled steam shower, a French porcelain soaker tub, a sleek vanity wall, and a private terrace.